de Constantin Bunilă | 26/03/2010
Poliţia Municipiului Motru a hotărât să sărbătorească Ziua Poliţiei Române în spiritul sărbătorii de Buna Vestire, aşa că şi-au deschis şi şi-au pregătit casa într-un mod surprinzător şi elegant, organizând un concurs de pictură intitulat ambiţios „Arte mici”, prilej pentru ei de a-i avea aproape pe copii, pe părinţii acestora, pe profesorii lor, dar şi pe autorităţile locale. Primarul Dorin Hanu le-a adresat poliţiştilor motreni mulţumiri pentru modul în care este asigurată liniştea oraşului şi s-a declarat surprins de originalitatea picturilor premiate, dar şi de faptul că poliţia nu a invitat primăria să susţină un asemenea concurs. Între poliţiştii prezenţi s-au numărat comisarii Emil Negru, Florin Preda, liderul sindicatului „Pro Lex”, Cristinel Globaşu, comandantul Poliţiei Motru, comisar şef Cornel Ionete, fiind prezent, la solicitarea superiorilor, la IPJ pentru ceremoniile de la acest nivel.
Sumedenie de premii
Vreme de circa zece zile, comisarul Florin Preda Dochinoiu s-a ocupat de organizarea Salonului de pictură „Arte mici”, destinat copiilor între 3 şi 15 ani, grupaţi pe trei grupe de vârstă. La salon s-au înscris 125 de concurenţi de la şcoli din Motru, Glogova, Cătunele, Văgiuleşti, Samarineşti şi Bălăneşti, acolo unde este institutoare soţia colonelului (de astăzi) Potcovaru, cadru didactic la începuturi, în municipiul Motru. Copiii au prezentat nu mai puţin de peste 200 de lucrări, amănunt care a determinat juriul să acorde 21 de premii. La fiecare categorie de vârstă s-au dat câte trei premii, un mare premiu câştigat de Iulian Flavius Manolescu şi zece premii speciale, între care un premiu „de impact” acordat de cotidianul „Impact în Gorj” lui Eduard Andrei Chiţulescu de la Grădiniţa nr. 7 Motru, un copil în vârstă de 6 ani cu o sensibilitate deosebită, care a pictat un tablou despre care a spus că „am vrut să o pictez pe Maica Domnului, dar nu am putut, însă mi-a ieşit un chip de păpuşă, care seamănă cu orice fetiţă, chiar şi cu sora mea”. Tabloul – o pânză de 30/40 cm, pictată în acrilic, surprinde prin împărţirea şi segmentarea spaţiului anterior în culori aflate în contrast şi armonie, dar şi o surprinzătoare privire blândă înapoi. Poate că în modestia şi în sensibilitatea lui, Eduard a dat frâu liber talentului, la fel ca toţi ceilalţi tineri premiaţi.
„Arte mici”
Între membrii juriului s-au aflat cel puţin doi foarte buni cunoscători ai artelor plastice – Constantin Duvac şi Florin Preda, ei înşişi artişti plastici. Duvac a fost profesor în municipiul Motru şi este la ora actuală un foarte căutat pictor de fresce creştine, între realizările sale numărându-se pictarea bisericii din Corneştii Noi şi a Catedralei ortodoxe din Motru. Duvac a declarat: „Este foarte greu să apreciezi forţa unei lucrări, şi recomandările mele pot să aibă o doză de subiectivism, însă tematica foarte variată m-a edificat asupra lucrărilor premiate între care, în opinia mea, marele premiu trebuie să meargă la copilul din Glogova, Iulian Manolescu, al cărui viitor în pictură îl prevăd valoros. Trebuie însă ca instructorii care vor prelua o parte din aceste talente şi le vor cizela să lucreze cu ei cu multă încredere şi cu multă atenţie. Copiii cu spirit artistic sunt în primul rând foarte sensibili, iar desenul şi pictura sunt arte care pot dăinui timpului şi pot rămâne emblemele unei civilizaţii”.
Florin Preda a pierdut câteva nopţi prin care poliţia română, poliţia motreană, societatea civilă au câştigat ceva – o deschidere şi o apropiere a societăţii civile faţă de omul de ordine. În ziua vernisării salonului, Preda a lansat pe piaţă primul număr al unui pliant pe care l-a botezat „Arte mici”, sub sloganul unei cugetări a lui Constantin Brâncuşi – „Când nu mai suntem copii, am murit demult”.
http://vechi.impactingorj.com/actualitate/Salon-de-pictura-la-Politia-Motru-3305.html